Сигурни ли сте, че знаете какво е това тиймбилдинг?

Или никой не знае, или всичко е тиймбилдинг…team building

Наистина, ако се опитаме да определим какво е тиймбилдинг според формата му, ще останем много объркани. Попитайте служители от сто различни фирми какво е това и как те са го правили и ще чуете:

– Това е, когато се събираме с колегите да се напием! Е, и да хапнем…

– Всъщност рафтинг и тиймбилдинг не са ли едно и също?!

– Това е, когато шефът ни организира екскурзия някъде. Отиваме в някой хубав хотел само колегите от работата, говорим си, забавляваме се – всичко за сметка на фирмата.

– На тиймбилдинга правихме много забавни игри. Такива не сме играли като деца. Участвахме всички, имаше някои много напрегнати моменти и ситуации като на работа. Водещите ни помогнаха да ги разберем.

– Това е екстремно, разтоварващо преживяване. Влизали сме в пещери, яздили сме коне, скачали сме с бънджи и парашут, катерили сме се по скали, карали сме джипове…

– На нашия тиймбилдинг играхме пейнтбол.

– Ние ходихме в планината на палатки, стреляхме, палихме си огън.

– Имаше състезателни игри, бяхме разделени на отбори.

– Ние правихме филми, друг път глинени съдове или готвихме всички заедно.

– …

Здравомислещ човек трудно би открил връзка между всичките тези дейности и едва ли би му станало ясно какво е това тиймбилдинг. Разбира се, той веднага ще започне да търси допълнителна информация по въпроса. В интернет може да откриете много тези за това какво е тиймбилдингът, как се прави. И всичките ще са верни, защото произлизат от някакъв събран опит.

Ако трябва да бъдем честни – да, всичко може да бъде тиймбилдинг (с малки изключения).

За да разберем този логически абсурд – едно нещо не може да е всичко, защото всичко не може да е едно нещо, следователно то е неопределено. Та за да разберем какво е тиймбилдингът, не трябва да гледаме формата, а съдържанието. А в съдържанието са:

 • Причините да се организираteam building
 • Целите, които са заложени
 • Очакваните резултати
 • Нуждите и потребностите, които задоволява
 • Концепцията, на която се подчинява
 • Насоката, която му се дава

Всичко това придава конкретен смисъл на изброените (а и на неизброените) по-горе дейности определящи формата на тиймбилдинга.


Ще дам пример:

Малък екип, служители на фирма, прониква в необлагородена пещера (разбира се, с опитни инструктори, водещи и екипировка). Някои имат въже, други осветление, трети някакво друго оборудване. Трябва да работят в малки екипи, за да стигнат определено място и да съберат някаква информация. Едни ще описват и заснемат почвата, други скалните образования, трети водата, четвърти наличието на живот. Накрая ще трябва да направят общо представяне.

В тази „изследователска мисия” участниците ще трябва да си сътрудничат, да направят организация, разпределение на роли и ресурси, план. Ще поддържат активна комуникация. Навярно всичките тези неща те ги правят в работата си, но по друг начин.

Необичайното и екстремно (но обезопасено) преживяване ще ги мобилизира и ще остави трайна емоционална следа у тях, която ще бъде като котва за научените и усъвършенствани от тях неща. Преживяването ще ги сближи, със сигурност ще се и забавляват. Обстановката ще им даде възможност за неформално общуване и те ще се опознаят по-добре. Всичко това ще сплоти екипа. Водещите ще наблюдават и анализират поведението им, накрая ще дадат обратна връзка за силните и слабите страни.

Екипът ще си тръгне по-добър по отношение на процесите, които протичат в работата. Хората ще са тонизирани, отпочинали и с повече енергия. Всичко това ще се отрази в крайна сметка на работата им и резултатите от нея.


На практика един тиймбилдинг започва още преди тръгването за него и завършва с прибирането, тоест не се изчерпва само с определената дейност, а включва всичко, което се случва през времето, когато участниците са заедно и трябва да бъде обмислено.

Няма как да обясним какво е това тиймбилдинг, без да заговорим за неговото предназначение. Най-общо казано това мероприятие служи за заздравяване на екипа или колектива (не са едно и също нещо) и повишаване ефективността на работата им. По-конкретно той може да работи за:

 • Сплотяване
 • Опознаване
 • Работа в екип
 • Комуникацияteam building
 • Сътрудничество
 • Взаимодействие
 • Изграждане на стратегия
 • Разпределение на роли
 • Взимане на решения
 • Организиране
 • Планиране
 • Разрешаване на конфликти
 • Обратна връзка
 • Лидерство
 • Мотивация
 • Редуциране на стреса

И още много други насоки може да има един тиймбилдинг. Няма точно определени начини по които да се създаде. Формата може наистина да е всякаква. Важни са уменията и креативността на водещите, за да постигнат заложеното. Именно тази свобода дава възможност тиймбилдингът да бъде толкова широкообхватен (което не го прави панацея, но това е тема на друга статия).

Нattentionакрая искам да завърша с нещо любопитно и много важно.

Не може да има истински тиймбилдинг без участниците да споделят една обща трапеза!

Това не е просто несериозна прищявка, а заложен още от древни времена у човека акт на сближаване, доверие, откритост и форма на свързване. Не случайно хората непрекъснато го правят и е важна част от бита. Това как ще бъде осъществен е друг въпрос зависещ от индивидуалните особености.

Имайте предвид, че един тиймбилдинг може да се изчерпи и само с обща трапеза! Това всъщност освен най-простата форма, е и първообраза на тиймбилдинга. От тук той е започнал да се развива. По нашите земи тази първоформа е била позната като банкет.